Over Eyevan brillen

In 1972 maakte EYEVAN een begin met een concept van 'brillen voor aankleding als mode-item' en in 1985 maakte het een sensationeel werelddebuut. Het EYEVAN-product staat bekend om zijn tijdloze ontwerp en wanneer we naar met de hand geschreven tekeningen of archieven van EYEVAN kijken, zien we Japan's echte vakmanschap en creativiteit en enthousiasme van het ontwerpteam van die tijd. In 2013, na ongeveer 40 jaar na de lancering, reconstrueerde het nieuwe ontwerpteam het merk EYEVAN 7285 op basis van archieven van EYEVAN en bracht tot uitdrukking wat volgens hen absoluut mooi is.

Ontwerp bronnen zijn archieven van EYEVAN, verschillende dingen zoals vintage brillen, telescopen, handspiegels en oude gereedschappen die ons oorspronkelijke ontwerpteam heeft verzameld, en artefacten zoals bouwconstructies en producten van de natuur die de ontwerpers zagen. Deze talrijke ontwerp bronnen worden samengevoegd en worden als brillen omgevormd tot de producten.

De tempel is bijvoorbeeld afkomstig van Frans bestek uit de jaren 40, het metalen frame komt uit de structuur van oogtest apparatuur in de jaren 1970 en de onderdelen zijn geïnspireerd op arabeske patronen van oude Japanse tempels. De producten van EYEVAN 7285 zijn gemaakt door de combinatie van het handwerk van ambachtslieden en de ultramoderne gereedschapsmachines in Sabae, de prefectuur van Fukui, die als eerste staat in de productie van brillen ter wereld. Met de traditionele en de nieuwste processen zijn veel van zijn ontwerpen, die op het eerste gezicht eenvoudig lijken, eigenlijk kunstig. Slechts een handvol vaklieden die uitzonderlijk bekwaam zijn in Sabae, maken een voor een een bril voor ongeveer 400 processen. Men kan zeggen dat ze meer op kunstwerken lijken dan industriële producten.